Kategorie

czwartek, 16 stycznia 2014

Chilli con carne



Mój kalendarz pokazał dziś dzień pikantnych potraw. Koncepcji było kilka, ale ostatecznie stanęło na daniu chili con carne. Wyszło przepyszne i mocno pikantne, ale my lubimy taką kuchnię. Poza chwilą smażenia i krojeniem części produktów praktycznie robi się samo. Doskonale syci i rozgrzewa. Dzięki zielonej papryce, fasoli i kukurydzy jest pięknie kolorowe. Doskonałe na jesienno-zimowy obiad na tygodniu.

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zielona papryka
  • ostra papryczka
  • puszka fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • puszka krojonych pomidorków
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • chilli w proszku
Wykonanie:

Rozgrzewamy patelnię i przesmażamy na niej mięsko, rozdrabniając je w trakcie smażenia. Smażymy do odparowania wody i lekkiego przypieczenia. Cebulę kroimy w średnią kostkę, czosnek siekamy. Paprykę pozbawiamy środka i kroimy w kostkę. Od ostrej papryczki odcinamy grubszy koniec i jeżeli nie chcemy bardzo palącego jedzonka wyciągamy z niej pestki. Następnie drobno kroimy. Dorzucamy to wszystko na patelnię z mięskiem i parę minut smażymy. Następnie zalewamy pomidorkami, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut. Fasolę odlewamy z zalewy i płuczemy. Odlewamy również kukurydzę (pozostałe pół puszki możemy spokojnie spakować do woreczka i zamrozić, przyda się np. na pizzę). Gdy cebulka i papryka są prawie miękkie dodajemy fasolę i kukurydzę, oraz dolewamy ewentualnie trochę wody, jeżeli danie jest zbyt zbite. Doprawiamy solą pieprzem i paprykami do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe. 
Podajemy samo, z ryżem lub pieczywem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz