Kategorie

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Zupa pietruszkowa z boczkiem



Nie jestem szczególnym miłośnikiem pietruszki. Jakiś czas temu nawet bym nie spojrzała na ten przepis, ale zimową porą okazał się całkiem interesujący. Robiłam go bardzo sceptycznie. Okazało się jednak, że pietruszka w takiej formie jest nie tylko zjadliwa, ale wręcz przepyszna. Bardzo dużo dla smaku robi też sos sojowy. No i nieziemskie boczkowe chipsy, które musiałam dorabiać, bo pierwsza seria nie doczekała wydania zupy na stół :)

Składniki:

  • 800 g pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • ciemny sos sojowy
  • sól i pieprz
  • kilka plasterków boczku
  • grzanki lub groszek ptysiowy
Wykonanie:

Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulę w pół plasterki, a ziemniaki w kostkę. Do rondla wlewamy oliwę i wrzucamy warzywka. Chwilkę podsmażamy po czym zalewamy 1 i 1/2 litra wody i gotujemy do miękkości. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i układamy na niej nasz boczek. Smażymy bez tłuszczu do uzyskania chipsów, po czym odsączamy ich na ręczniku papierowym. Do ugotowanych warzyw dodajemy posiekany czosnek i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy przyprawami i odrobiną sosu sojowego (część sosu zostawiamy do dekoracji na talerzu) . Podajemy z chipsami boczkowymi, grzankami i posypaną natką pietruszki.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz