Kategorie

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Szarlotka z bitą śmietaną



Przepis na szarlotkę znaleziony na opakowaniu gotowego kruchego ciasta. Byłam bardzo ciekawa smaku budyniu gotowanego na soku jabłkowym. Okazało się, że smakuje genialnie. Według producenta ciasta zamiast soku można użyć białego wina. Na przepisie jest napisane że powinno się piec 45 minut, ale u mnie po tym czasie jabłka jeszcze nie do końca zmiękły. Można ją zostawić bez bitej śmietany, dla mnie to jednak nie to, biała kołderka idealnie dopełnia smak.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 6-8 dużych łyżek lodowatej wody
  • 3 szklanki soku jabłkowego
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 kg jabłek
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cynamon
Wykonanie: 

Do miski przesiewamy mąkę dodajemy łyżeczkę cynamonu i kroimy zimne masło. Zagniatamy niby kruszonkę po czym dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy na dnie papierem, a boki smarujemy masłem. wylepiamy ciastem do wysokości około 4 cm. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na cieście i posypujemy połową migdałów. Zagotowujemy sok z cukrem, cukrem waniliowym, budyniami, migdałami i szczyptą cynamonu. Gotujemy ciągle mieszając do lekkiego zgęstnienia, po czy zalewamy jabłka. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około godziny. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i wykładamy na naszą szarlotkę. Dekorujemy odrobiną cynamonu.

Smacznego.


1 komentarz: