Na pierwszy ogień ze stu przepisów biorących udział w akcji z okazji Światowego Dnia Pieczenia poszło śnieżne ciasto - poziom 51. Bardzo mnie zaciekawiło gdyż jego bazą jest ryż gotowany na mleku, czyli coś co mogę razem z Miśkiem jeść w ilościach hurtowych. Nie doczytałam niestety, że przepisy można modyfikować, a szkoda. Dała bym zdecydowanie mniej margaryny do wykonania spodu, może nawet o połowę. Rodzinka była jednak zachwycona taką wersją.
Składniki:
ciasto:
- 250 g rozdrobnionych herbatników
- 200 g margaryny
- aromat waniliowy
- 10 g margaryny
- 100 g ryżu
- 0,2 l wody
- 0,6 l mleka
- szczypta soli
- 80 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 0,2 l śmietany 30%
- 20 g żelatyny
- 250 g śmietany 30%
- śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
Rozkruszone herbatniki mieszamy z miękką margaryną i aromatem waniliowym i powstałą masą wylepiamy spód tortownicy 21 cm. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia.
Margarynę rozpuszczamy i wsypujemy ryż. Gdy zrobi się przezroczysty zalewamy go 500 ml mleka i wodą. Gotujemy na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić pod koniec gotowania. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i cukier, mieszamy. Studzimy. W pozostałych 100 ml wody namaczamy żelatynę, a gdy nasiąknie podgrzewamy, nie zagotowując i mieszamy do rozpuszczenia. Ubijamy śmietanę i mieszamy z ryżem oraz mlekiem z żelatyna. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód.
Ubijamy śmietankę z fixem i cukrem na sztywno. Przekładamy do wokra z dekoracyjna końcówką i ozdabiamy nasze ciacho.
Smacznego.
piękne ciasto <3
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie :)
UsuńRyż na mleku? Chyba musiałabym od razu zrobić z podwójnej porcji, bo jedną by mi dzieci pochłonęły jeszcze ciepłą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji!!
Ja wykorzystałam okazje, że Misko w pracy, bo też by ciężko było :))
UsuńKocham z wiórkami;)
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuńa co z wiórkami? dajemy je razem z ryżem czy na samym końcu?
OdpowiedzUsuńDobre pytanie... Już poprawiłam przepis :) Wiórki dodajemy do ciepłego ryżu. Dzięki za uwagę:))
Usuń