Kategorie

niedziela, 7 grudnia 2014

Ciasteczka imbirowe



Bardzo,ale to bardzo dobre ciastka. Robi się ich mega szybko, wychodzi ich całkiem sporo i spokojnie mogą poleżeć. Tylko pytanie czy ktoś im się da rade oprzeć. Dlaczego zabierałam się do nich tyle czasu? Nie mam pojęcia... Będą jednymi z najczęstszych tej zimy...


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 2/3 szkl drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • aromat waniliowy
  • Około 1/2 szklanki cukru do obtaczania ciastek
Wykonanie:

Mąkę mieszamy z przyprawami. Masło ucieramy na puszysto i stopniowo dodajemy obydwa cukry. Następnie dodajemy jajko i aromat. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy, albo tak jak ja mieszamy ręką do uzyskania kulki ciasta. Jeżeli zrobi się bardzo miękkie chwile chłodzimy w lodówce. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w dodatkowym cukrze,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy ręką. Zachowujemy  spore odstępy między ciastkami bo trochę rosną i trochę się rozpływają. Pieczemy w 170 stopniach około 10-13 minut. Studzimy na kratce. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz