Kategorie

sobota, 23 lutego 2013

Spagetti z tuńczykiem



Przepis znaleziony na jednej z kart kalendarza "zdzieraka". Bardzo dawno nie jadłam żadnej rybki i tak mnie tknęło by coś upichcić gdy dojrzałam w szafce tuńczyka. Danie jest bardzo szybkie i wyśmienite. Szczególnie polecam zabieganym, którzy nie mają wiele czasu na gotowanie.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
  • 1/2 l sosu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • bazylia (najlepiej świeża)
  • oregano (tj. bazylia)
  • starty ser żółty (do posypania)
  • makaron spagetti
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Postawić wodę i ugotować makaron al dente (makaron lubi dużo wody więc najlepiej wziąć po prostu największy garnek jaki mamy).
Marchewką obrać, pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć na oliwie do miękkości. Wlać sos pomidorowy, dodać zmiażdżony czosnek i zioła. Zagotować i dodać odsączonego tuńczyka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać posypane żółtym serem.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować,bo jakoś nie byłam przekonana do tuńczyka z puszki na ciepło.
    Z pomidorami i z makaronem to zjem wszystko :)
    Oczywiście marchewkę przesmażę na wodzie i nie posypię całości żółym serem *_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, ja uwielbiam tuńczyka na ciepło... A z makaronem tez mogła bym zjeść wszystko...

      Usuń