Wyborny, słodki przysmak prawdziwych łasuchów. Nie da się go zjeść niestety za dużo bo troszeczkę zapycha. Jest wspaniały gdy jeszcze jest ciepły lecz zimnemu również niczego nie brakuje.
Składniki:
- 5 bananów
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 155 g masła
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz bananami i zagniatamy ciasto. Masło ucieramy z cukrem a następnie jajkami. Orzeszki mielimy i dodajemy do masy maślanej. Łączymy tą masę z ciastem bananowym i dokładnie wyrabiamy. Przekładamy ciacho do blaszki o wymiarach 25x38 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Upieczone ciepłe jeszcze ciasto kroimy na zgrabne trójkąciki i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz