Kategorie

wtorek, 26 sierpnia 2014

Ciasto cukiniowo - orzechowe



Jeden z przepisów znalezionych w sieci, wydrukowanych i odłożonych do sprawdzenia. Znalazłam w domu paczkę orzechów laskowych, cukinia leżała w kuchni już kolejny dzień, więc uznałam że nie ma co dłużej odwlekać. Ciasto fajne, szybkie i zawsze wychodzące, jeżeli tylko dokładnie odciśniemy cukinie. Bardzo dobre do popołudniowej herbatki na tygodniu. Doskonale sprawdzą się również inne orzechy czy migdały. Następnym razem podmienię część cukru na miód, powinno być jeszcze lepsze.


Składniki:

  • 260 g cukinii
  • 230 g cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 280 g mąki pszennej
  • 65 g tartych orzechów laskowych plus 3 łyżki do posypania
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g czekolady mlecznej
Wykonanie:

Cukinię wydrążamy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy do odcieknięcia z soku. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem, sodą i tartymi orzechami. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy małymi porcjami na przemian mąkę i olej. Następnie dodajemy dobrze odciśniętą cukinię i mieszamy wszystko razem łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto przekładamy w wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 23x23 cm. Pieczemy około 35-40 min. do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Wystygnięte polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą i ozdabiamy odrobiną startych orzechów. 

Smacznego.



Przepis wzięty z stąd.

1 komentarz: