Przepyszne, mocno czekoladowe, nie za słodkie. Dzięki dodatkowi cukinii jest fajnie wilgotne. Tak jak można przeczytać na wszystkich tego typu przepisach dodatek warzywny jest kompletnie niewyczuwalny w smaku. Nawet jeżeli nie przepadacie za gorzką czekoladą nie podmieniajcie jej na mleczną, bo ciasto traci wtedy sporo na smaku. No i dopełniająca całości polewa z czekolady i masła... Już mały kawałek idealnie poprawia humor i odsuwa smutki...
Składniki:
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu ( ja dałam grecki)
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- około 340 g cukinii
- 60 g gorzkiej czekolady
polewa:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 40 g masła
Wykonanie:
Cukinie wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy do odcieknięcia. Czekoladą siekamy dość drobno. Cukier mieszamy z sodę, proszkiem, solą i cukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dolewamy olej i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy cukier i po wymieszaniu wbijamy pojedynczo jajka. Dodajemy na przemian mąkę i jogurt, dosypujemy kakao wymieszane z kawą. Cukinie odciskamy i razem z czekoladą dodajemy do masy, Mieszamy szpatułką. Brytfankę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem i przekładamy ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka ( mnie wystarczyło 30 minut). Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy miękkie masło, mieszamy i wylewamy na ciasto. Rozsmarowujemy, czekamy chwilkę aby polewa zastygła i kroimy.
Smacznego.
Przepis wzięty z Moje Wypieki.
Mmm, cudownie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń