Bardzo dobre brownie znalezione przy okazji szukania ciasta z wykorzystaniem piwa. Wbrew temu co myślałam dość dobrze czuć smak piwa. Ja swoje robiłam z mniejszą ilością mąki dzięki czemu wyszło mocno zbite, ale takie właśnie lubimy najbardziej. Przepis zaczerpnęłam z tej strony i odrobinkę go tylko zmodyfikowałam. Gorąco polecam jeszcze ciepłe z waniliowymi lodami.
Składniki:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g masła
- 150-200 g mąki*
- 1 plaska łyżka kakao
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 szkl piwa
- łyżka miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- 2 garści posiekanych z grubsza orzechów
*ilość mąki zależy od tego jakie chcemy mieć ciasto po upieczeniu. Jeżeli mokre to dajemy 150, jeżeli bardziej jak ciasto czekoladowe to dajemy całe 200g.
Wykonanie:
Wkładamy do miski połamaną czekoladę, masło i kawę, jeżeli dodajemy. Ustawiamy naszą miskę na garnczku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie stykało się z lustrem wody. Podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy miód oraz piwo, ponownie mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i solą. W garnku w którym będziemy ostatecznie wszystko łączyć ubijamy jajka (białka i żółtka razem) z cukrem. Gdy osiągniemy puszystą masę dolewamy przestudzoną mieszankę piwną i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy (ja mieszałam mikserem na minimalnych obrotach). Brytfankę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy nasze ciacho. wierzch posypujemy orzechami i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 30 minut.
Smacznego.
a to ciekawy przepis na brownie. Czy w takim wydaniu jest ono bardziej wytrawne w smaku?
OdpowiedzUsuńHmmm... moze nie do konca wytrawne,ale zdecydowanie mniej slodkie niz klasyka... jak dla mnie mocno wyczuwalne jest piwo...
UsuńTakie dwa w jednym trochę :)
OdpowiedzUsuńTroche tak :) Bardzo dobre dwa w jednym...
Usuń