Kategorie

poniedziałek, 17 listopada 2014

Piwne brownie




Bardzo dobre brownie znalezione przy okazji szukania ciasta z wykorzystaniem piwa. Wbrew temu co myślałam dość dobrze czuć smak piwa. Ja swoje robiłam z mniejszą ilością mąki dzięki czemu wyszło mocno zbite, ale takie właśnie lubimy najbardziej. Przepis zaczerpnęłam z tej strony i odrobinkę go tylko zmodyfikowałam. Gorąco polecam jeszcze ciepłe z waniliowymi lodami.

Składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 150-200 g mąki*
  • 1 plaska łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 szkl piwa
  • łyżka miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 2 garści posiekanych z grubsza orzechów

*ilość mąki zależy od tego jakie chcemy mieć ciasto po upieczeniu. Jeżeli mokre to dajemy 150, jeżeli bardziej jak ciasto czekoladowe to dajemy całe 200g.

Wykonanie:

Wkładamy do miski połamaną czekoladę, masło i kawę, jeżeli dodajemy. Ustawiamy naszą miskę na garnczku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie stykało się z lustrem wody. Podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy miód oraz piwo, ponownie mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i solą. W garnku w którym będziemy ostatecznie wszystko łączyć ubijamy jajka (białka i żółtka razem) z cukrem. Gdy osiągniemy puszystą masę dolewamy przestudzoną mieszankę piwną i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy (ja mieszałam mikserem na minimalnych obrotach). Brytfankę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy nasze ciacho. wierzch posypujemy orzechami i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 30 minut. 

Smacznego.


4 komentarze:

  1. a to ciekawy przepis na brownie. Czy w takim wydaniu jest ono bardziej wytrawne w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... moze nie do konca wytrawne,ale zdecydowanie mniej slodkie niz klasyka... jak dla mnie mocno wyczuwalne jest piwo...

      Usuń
  2. Takie dwa w jednym trochę :)

    OdpowiedzUsuń