Kategorie

czwartek, 6 sierpnia 2015

Ciasto świerszcz



Oglądałam przepisy na to ciasto już dłuższy czas, ale jakoś zawsze kończyło się na czymś innym. Z braku likieru miętowego i lekkiej niechęci do  kolejnego alkoholowego ciasta użyłam syropu miętowego i muszę przyznać że wyszło mega smaczne. Czas chyba jednak  poszukać tego likieru i zrobić poprawną wersje. Wykonanie zajmuje chwilkę, najdłużej schodzi z czekaniem aż masa z pianek przestygnie no i aż całość zastygnie. Jeśli czujesz miętę, to ciasto jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 300 g markiz czekoladowych (najlepiej czarnych jak Oreo)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 g pianek marshmallows najlepiej w kolorze białym
  • 125 ml mleka
  • 60 ml likieru miętowego ( ja dałam syrop miętowy- około 100 ml)
  • 375 g śmietany kremówki
  • odrobina zielonego barwnika
  • dodatkowo czekolada do ozdoby
Wykonanie:

Połamane markizy, razem z kremem, i podzieloną czekoladą wkładamy do malaksera, albo innego robota i miksujemy na piasek. Przekładamy do miski i mieszamy z roztopionym masłem. Gotową masą wylepiamy dno i boki formy do tarty z wyjmowanym dnem (jeżeli takiej nie macie możecie spokojnie zrobić w tortownicy 24 cm, robiąc boki na około 3 cm). Gotową formę chowamy do lodówki.
Pianki i mleko umieszczamy w rondelku z grubym dnem i roztapiamy na minimalnym ogniu tak żeby nie zagotować mikstury. Można również dla bezpieczeństwa robić to w misce ustawionej na garnczku z wrzątkiem, tak żeby miska nie dotykała wody. Do rozpuszczonych pianek dodajemy likier lub syrop i odstawiamy do ostygnięcia. 
Gdy mleczko piankowe jest chłodne ubijamy kremówkę. Powinna zgęstnieć, ale nie być sztywna jak do mas czy innych deserów. Dodajemy do niej mleczko i mieszamy. Jeżeli uważamy że masa jest mało zielona można dodać trochę barwnika. Wymieszaną miksturę wylewamy na schłodzony spód i chowamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. 

Smacznego.



3 komentarze:

  1. Ciągle planuję zaopatrzyć się w likier miętowy specjalnie do tego ciasta, i jakoś nie mogę się zebrać... ;) Tobie wyszło cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez likieru, a z syropem miętowym, też wychodzi boskie w smaku. Znika równie szybko :)

      Usuń