Kategorie

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Czekoladowe ciasto z cukinią



Przepyszne, mocno czekoladowe, nie za słodkie. Dzięki dodatkowi cukinii jest fajnie wilgotne. Tak jak można przeczytać na wszystkich tego typu przepisach dodatek warzywny jest kompletnie niewyczuwalny w smaku. Nawet jeżeli nie przepadacie za gorzką czekoladą nie podmieniajcie jej na mleczną, bo ciasto traci wtedy sporo na smaku. No i dopełniająca całości polewa z czekolady i masła... Już mały kawałek idealnie poprawia humor i odsuwa smutki...

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu ( ja dałam grecki)
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • około 340 g cukinii
  • 60 g gorzkiej czekolady
polewa:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 40 g masła
Wykonanie:

Cukinie wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy do odcieknięcia. Czekoladą siekamy dość drobno. Cukier mieszamy z sodę, proszkiem, solą i cukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dolewamy olej i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy cukier i po wymieszaniu wbijamy pojedynczo jajka. Dodajemy na przemian mąkę i jogurt, dosypujemy kakao wymieszane z kawą. Cukinie odciskamy i razem z czekoladą dodajemy do masy, Mieszamy szpatułką. Brytfankę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem i przekładamy ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-40  minut, do suchego patyczka ( mnie wystarczyło 30 minut). Studzimy. 
Czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy miękkie masło, mieszamy i wylewamy na ciasto. Rozsmarowujemy, czekamy chwilkę aby polewa zastygła i kroimy. 

Smacznego.




Przepis wzięty z Moje Wypieki

1 komentarz: