Zawsze byłam przekonana, że jak pizza to tylko na grubym cieście. Jakże się myliłam… Do pewnego momentu trafiałam na pizzerie, gdzie cienkie ciasto, to po prostu zwykle ciasto tylko cieniej rozciągnięte. Wszystko się zmieniło po wyjściu do Trattorii. Tam spotkałam się z idealną cienką pizzą. Zakochałam się już w pierwszym momencie. Zaraz po powrocie do domu zaczęłam szukać tak samo doskonałego przepisu. Gdy już się prawie poddałam, znudzona nie powodzeniami, trafiłam na wspaniała stronę… Dzięki Kwestii Smaku i temu przepisowi moja nadzieja ożyła. Podjęłam ostatnią próbę i stało się… osiągnęłam ideał w domu!! Robiłam tą pizze już wiele razy z różną wariacją składników na wierzchu i zawsze wychodzi idealnie. I jedno jest zaskakujące im mniej składników na górze ty jest lepsza! Polecam.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej + 3 łyżki
- 100 g mąki krupczatki + do podsypywania
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml wody
- ulubione dodatki
Podgrzaną ale nie gorącą wodę, drożdże, cukier i trzy łyżki mąki mieszamy razem w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy razem z solą do michy. Mieszając łyżką dodajemy wyrośnięty zaczyn. Po połączeniu dodajemy oliwę i wyrabiamy rękami. Wstępnie wyrobione ciacho przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około dziesięć minut aż będzie gładkie i elastyczne. Zbijamy je w kulę i odstawiamy w misce do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy je na pięć równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek średnicy około 25 cm. (wyjdzie bardzo cieniutkie) i na wysypanej krupczatką desce (chodzi o to by łatwo się z niej zsuwała) wraz z ulubionymi składnikami na wierzchu przekładamy na blachę do piekarnika nagrzanego na max. Blachę nagrzewamy razem z piecem. Pieczemy około 10 - 15 minut (do zrumienienia brzegów).
Smacznego.
Dziś zrobiłam, piekłam w prostokątnej blaszce, wyszły mi dwie spore pizze, cieniutkie, smaczne, bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńZapisuje do swojego notesiku kulinarnego, z pewnością będę z tego przepisu korzystać