Bardzo miłe i smaczne zakończenie ciężkiego dnia. Uwielbiam połączenie budyniu z owocami a jeśli na wierzchu występuje kruszonka to już w ogóle ocieram się o niebo.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 l mleka
- 6 żółtek
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 180 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kg wiśni
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki na ciasto siekamy, zagniatamy i formujemy zgrabną kulkę, którą wrzucamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie drylujemy sobie wiśnie i odkładamy je na durszlak do odsączenia. Bierzemy się za budyń. Żółtka rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i około 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym i do gotującego wlewamy gładką masę z żółtek. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając do osiągnięcia konsystencji budyniu. Blaszkę o wymiarach 24x39 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy podsypując mąką i wykładamy nim dno blaszki. Przygotowane dno gęsto dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Ciepłe jeszcze ciasto posypujemy kakaem i wykładamy na nie budyń (może być gorący, to w niczym nie przeszkadza). Na budyniu układamy wisienki. Wszystkie składniki na kruszonkę siekamy aż się połączą po czym delikatnie czubkami palców wyrabiamy kruszonkę zasypując nią wisienki. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut, do zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Wierzch przed podaniem lekko oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego.
Pyszne,też lubię takie ciasta,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrawdziwa pychotka ;D
OdpowiedzUsuńczy w przepisie na ciasto nie brakuje masła/margaryny?
OdpowiedzUsuńTrafna uwaga... Bardzo dziękuję za czujność, już poprawiłam przepis :)
Usuń