Kategorie

niedziela, 23 listopada 2014

Ciasto owsiane z czekoladą i orzechami



Ciasto proponowane przez Mistrza Cukiernictwa w gazetce Lidla. Przymierzałam się do niego kilka razy ale zawsze jakoś tak wychodziło, że robiłam coś innego. A szkoda, bo jest na prawdę przepyszne. Co prawda nie wiem czy moje zdanie jest obiektywne, bo uwielbiam płatki owsiane chyba pod każdą postacią. Zmieniłam tylko dwie rzeczy, po pierwsze dodałam orzechy laskowe, a nie włoskie, jak było w przepisie, bo takie miałam w domu... A druga rzecz to podmiana czekolady gorzkiej 70% na mleczną,tylko dlatego że większość mojej rodzinki taką właśnie w wypiekach woli. Smak jest genialny, mocno orzechowy. Jedyne zastrzeżenie mam do konsystencji, a mianowicie trochę za bardzo się kruszy, ale myślę że jest to wina moich płatków, które były bardzo grube.


Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 400 ml mleka
  • 120 g masła
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 3 jaja
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy wrzącym mlekiem i zaparzamy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodajemy masło i połowę cukru, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy samo dno) W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem. Jaja ubijamy z resztą cukru na puszystą masę i dodajemy partiami cały czas ubijając płatki owsiane a następnie mąkę. Dosypujemy 2/3 orzechów i całą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy masę do tortownicy i wstawiamy do pieca na około 40-50 minut. Pieczemy do suchego patyczka. 

Smacznego.


1 komentarz: