Kategorie

niedziela, 8 września 2013

Owocowy piegus


Zawsze uwielbiałam kwaśne i twarde owoce. W tym roku nastąpił przełom w tym temacie. Zakochałam się w miękkich, soczystych rozpływających się w ustach i klejących wszystko sokiem gruszkach. Są po prostu przepyszne, tylko ja musiałam chyba się do nich przekonać. Okazały się też idealne do wypieków, czego przykładem był już Murzynek. W tym wydaniu są jeszcze lepsze. Wspaniale skomponowały się z makiem i lekkim białkowym ciastem.

Składniki:

  • 1 szklanka białek
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku d pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g maku
  • 250 g margaryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 5-6 miękkich gruszek
  • kilka łyżeczek konfitury lub dobrego dżemu
Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Mieszamy z suchym makiem, cukrem waniliowym i margaryną. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 25x34 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy gruszki przecięciem do góry, lekko je dociskając. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu zagłębienia po nasionach w gruszkach wypełniamy konfiturą i całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego.


1 komentarz:

  1. wygląda pysznie:) zazwyczaj pieguska robiłam bez owoców, fajna odmiana:)

    OdpowiedzUsuń