Szybkie, idealnie kruche (chociaż nie suche) i niewyobrażalnie smaczne ciasteczka wspaniałe na każdą okazję. Z pojedynczej porcji osiągniemy około 30 sztuk co z powodzeniem zaspokoi każdego słodyczowego głoda.
Składniki:
- 225 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 175 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g mlecznej czekolady
- aromat waniliowy
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy kilka kropel aromatu i dodajemy do tego przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakaem i solą. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dorzucamy do masy. Mieszamy mikserem na hakach do połączenia składników. Formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy użyciu widelca robimy zgrabny wzorek na wierzchu. Nie musimy robić dużych odstępów, ciastka praktycznie nie rosną. Pieczemy przez około 10-12 minut. Zaraz po upieczeniu zostawiamy ciacha na chwilę na blaszce gdyż są bardzo miękkie. Następnie przekładamy do wystygnięcia na kratkę.
Ciacha możemy również zrobić w wersji jasnej. W tym celu pozbywamy się kakao a zwiększamy ilość mąki pszennej o 50 g.
Smacznego.
O! i to jest prosty i fajny przepis na ciasteczka do pudełek na prezenty świąteczne, bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuń