Przepis zaczerpnęłam z Biedronkowego miesięcznika. Bardzo proste a jakże smaczne ciasto. Mocno kakaowe dzięki czemu możemy w pełni docenić słodycz wspaniałych gruszek. Można go również z powodzeniem zrobić w jasnej postaci usuwając kakao i zwiększając ilość mąki o 1/2 szklanki.
Składniki:
- 100 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4-5 średnich gruszek
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Dodajemy do tego olej oraz 1/3 szklanki wody. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy kolejno, cały czas mieszając, po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ciasto przekładamy do tortownicy 26 cm., na wierzchu układamy owoce (przecięciem do spodu) i pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
Smacznego.
Pięknie wyszło :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńteż go piekłam , jest łatwy w przygotowaniu, ale moim zdaniem za słodki
OdpowiedzUsuń