Kategorie

sobota, 7 września 2013

Kruche podchmurne śliweczki


O zrobienie tego ciach prosiła mnie moja serdeczna koleżanka. Jak poczułam zapach po upieczeniu stwierdziłam że tak to nie będzie żebym nie mogła go skosztować. Więc nie wiele myśląc wykonałam je ponownie. Było genialne, bardzo cieszę się, że Anetka zrobiła dla mnie zdjęcie kawałka bo moje zniknęło w takim tempie że po prostu nie zdążyłam... :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 1 łyżeczka płaska cynamonu
Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek i chowamy białka do lodówki. Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru pudru i żółtek szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażarki. W międzyczasie pozbawiamy śliwki pestek i rozdzielamy je na połówki. Blaszkę o wymiarach 25x34 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Stwardniałe ciasto trzemy na dużych oczkach równomiernie na dno blaszki. Lekko ugniatamy i posypujemy kakaem. Na tym układamy ciasno śliwki i posypujemy je cynamonem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Gotową masą przykrywamy śliwki. Pieczemy przez 45 minut, dobrze jest po pierwszych 15 minutach przykryć ciasto by piana się nie spaliła.

Smacznego.


5 komentarzy:

  1. Ja podpiekam bez piany- tak około 15-20 minut, a potem wrzucam piankę. Efekt jest penie identyczny, jak przy przykryciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też można jak najbardziej, ale mnie osobiście wszystko razem jest wygodniej... zdarza mi się nawet od razu przykryć górę, co by nie musieć pilnować...

      Usuń
  2. Pyszne ciasto ,śliwki uwielbiam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń