Kategorie

piątek, 2 sierpnia 2013

Letnia kruszonka


Ciasto którego nie trzeba szczególnie reklamować, jest po prostu pyszne. Doskonałe, mało pracochłonne i z owocami. Niestety masakrycznie kaloryczne, ale mały kawałeczek to nie taki straszny problem...

Składniki:

Ciasto:
  • 100g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100g przesianej mąki
  • 6 łyżek dżemu (u mnie świeżo robiony morelowy)
  • około 300g wiśni
Kruszonka:
  •  150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 40 g wiórków kokosowych
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, a blaszkę o wymiarach 22x22cm. ( oryginalnie w przepisie była o boku 19,5 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dosypujemy mąkę . Zagniatamy łyżką mięciutkie ciasto, po czym wylepiamy nim dno blaszki. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 15 minut.
Po wyjęciu z pieca smarujemy dżemem i układamy wiśnie.
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy proszek do pieczenia oraz masło i zaczynamy siekać. Następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe i siekamy do uzyskania jednakowej wielkości okruszków. Gotową kruszonkę wysypujemy łyżką na wiśnie i zapiekamy kolejne 40-45 minut. Odstawiamy do ostygnięcia po czym kroimy.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz