Kategorie

czwartek, 15 sierpnia 2013

Wiśnie pod bezową pianką


To ciacho zakończyło sezon wiśniowy w mojej kuchni. A szkoda bo kocham wisienki, cóż jednak zrobić skoro bazarek cierpi na lekki deficyt tego dobra.  Co do ciasta to wyszło nieprzyzwoicie pyszne. Patrząc na jego prostotę nie spodziewałam się tak dobrych wyników. Gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 125 g margaryny
  • 6-8 łyżek wody
Wiśnie:
  • 1 kg wiśni
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
  • 5 białek
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

 Składniki na cisto siekamy i szybko zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinkę. Wiśnie drylujemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy do nich cukier i lekko zagniatamy łyżką. Smażymy na średnim ogniu (pilnując by się nie przypaliły) do odparowania większości soku. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w czterech łyżkach wody i dodajemy do wiśni. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu po czym odstawiamy na bok. Tortownicę o średnicy 28 cm. wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno i boki do 3 cm. wykładamy ciastem z lodówki. obciążamy go groszkiem na papierze do pieczenia i podpiekamy 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy wisienki i zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką. Gotową masę wykładamy na wisienki i całość wstawiamy do pieca na około 30 minut. Studzimy i przechowujemy w lodówce.

Smacznego.


1 komentarz: