Kategorie

czwartek, 29 sierpnia 2013

Suchary z bakaliami


Ciastka, które zupełnym przypadkiem znalazłam na Moich Wypiekach. Są wręcz genialnymi w smaku przyjaciółmi każdego podróżnika (jeśli nie dostaną wilgoci praktycznie nie psują się w ogóle). Miliony kombinacji umożliwiają popuszczenie wodzy fantazji. Już od dwóch lat są z nami przy każdej dłuższej wędrówce. Polecam każdemu.

Składniki:

  • 260 g dowolnych bakalii (u nas: morele susz., rodzynki, orzechy lask. i wiórki kokosowe)
  • 500 g mąki pszennej
  • 270 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Wykonanie:

Orzechy i morele rozdrabniamy na mniejsze kawałki (inne duże bakalie również) i mieszamy z pozostałymi bakaliami. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją partiami do ubitych jajek. Wyjdzie nam bardzo gęste ciasto, dlatego po dodaniu bakalii proponuję mieszać wszystko łyżką, no chyba że lubimy zapach palonych mikserów :). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni a blachę wsuwaną do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciacho dzielimy na dwie części i każdą z nich na podsypanej mąką stolnicy formujemy w zgrabny niski bochenek. Gotowe chlebki przerzucamy na blaszkę i pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu gotowe jeszcze ciepłe chlebki kroimy na kromki około 1 -1 i 1/2 cm. i układamy z powrotem na blaszce. Obniżamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni i rumienimy kromeczki po około 10 - 15 minut z każdej strony. Po wyjęciu z pieca zostawiamy na kratce do wystygnięcia. 

Smacznego.


2 komentarze:

  1. a gdzie pojechałaś Baśku? Jakieś koncertowe klimaty chyba miały być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pojechałam tam gdzie mówiłam że jadę, czyli Cieszanów Rock Festiwal... super było, a suchary sprawdziły się idealnie...

      Usuń