Kategorie

sobota, 31 sierpnia 2013

Ucierane ciacho z malinami


Banalnie proste i szybkie ciacho na niespodziewane okazje. Zawsze wychodzi i zrobić go można z dosłownie każdymi owocami, nie ważne czy świeżymi czy z puszki. Ma tylko jeden minus znika szybciej niż się robi :).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • koszyczek malin
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Do masy dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z rozpuszczoną ciepłą margaryną. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Gotowe ciasto wlewamy w wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 25x34 cm. Na wierzchu układamy malinki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.


5 komentarzy:

  1. pięknie wyrośnięte :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyrosło :) i ładne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, czy mąkę z proszkiem i margarynę dodajemy do jajek nadal miksując, czy tylko ręcznie mieszając? pozdrawiam, Patrycja

    OdpowiedzUsuń