Jakoś nie pasował mi nigdy budyń do rabarbaru, a tu proszę, jak się człowiek może mylić. Przepyszny deser, nie za słodki, ale też nie za kwaśny od rabarbaru. Można go spokojnie przygotować wcześniej ( dobrze jest wtedy bitą śmietanę usztywnić żelatyną, lub śmietanfixem). Jest to kolejna propozycja do akcji rabarbarowej .
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 1 jajko
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru + 4 łyżki
- 30-35 dag truskawek (mogą być inne owoce, nawet mrożone czy z kompotu)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie czerwonej lub różowej galaretki
- 1/2 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Rabarbar czyścimy i kroimy na 3 cm kawałki. Szklankę wody zagotowujemy z cukrem i wkładamy rabarbar. Podgrzewamy 10 minut, studzimy i odcedzamy. Nie wylewamy oczywiście powstałego kompociku. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę z 4 łyżkami cukru. Proszek budyniowy rozrabiamy z 4 łyżkami mleka i żółtkiem. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy budyń i chwilę gotujemy mieszając. Następnie dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy. Do pucharków nakładamy połowę rabarbaru i wlewamy część budyniu, układamy resztę rabarbaru i zalewamy pozostałym budyniem. Kompot uzupełniamy wodą do pojemności 2 szklanek, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na budyniu, zalewamy tężejącą galaretką. Po całkowitym zastygnięciu dekorujemy śmietaną ubitą na sztywno z cukrem pudrem.
Smacznego.
a jak ładnie ozdobiony
OdpowiedzUsuńA dziękuję. Starałam się :) chyba nareszcie nabieram jakiejś lekkiej wprawy.
UsuńJutro kupię rabarbar. Poprzednio było ciasto kruche z kremem z serka homogenizowanego oraz rabarbarem (w postaci dżemu) i z bezą na wierzchu. :-)
OdpowiedzUsuńno właśnie... dżem muszę zrobić... hmmmm może w sobotę...
UsuńCzy to bialko dajemy do goracego budyniu?
OdpowiedzUsuńna ostygnięty... chociaż do temperatury pokojowej...
OdpowiedzUsuń