Kategorie

piątek, 7 czerwca 2013

Krokiety ze szpinakiem



Bardzo dobra alternatywa dla klasycznych krokietów. Wyszły lepsze niż się spodziewałam. Doskonały obiad dla miłośnika szpinaku. Równie dobrze można ich zrobić ze świeżym szpinakiem, ja jednak muszę wykorzystać ten zalegający w zamrażarce. Przepis dołączam do akcji szpinakowej, którą prowadzi wedelka z bloga Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki .

Składniki:

naleśniki:
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • około 750 g mąki
  • 3/4 szklanki wody
nadzienie:
  • 3 średnie cebule
  • pół główki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku (u mnie to było 250 g)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
Wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Dolewamy olej i miksujemy na gładko. W razie potrzeby dolewamy wodę lub dosypujemy trochę mąki. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy starte na grubej tarce pieczarki i zamrożony szpinak. Przykrywamy i czekamy aż szpinak się rozmrozi. Odkrywamy patelnię, solimy i pieprzymy po czym smażymy do całkowitego odparowania wody. Lekko studzimy. Jajka kroimy w kosteczkę i dokładamy do farszu razem ze startym serem. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy. Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy po czym obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony.

Smacznego.




1 komentarz:

  1. Ale pyszności, ja do farszu dodaję ser bałkański(np.z lidla), z żółtym serem i jajkiem muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń