Kategorie

środa, 12 czerwca 2013

Drożdżówka z brzoskwiniami



Doskonały przepis na wykorzystanie owoców. Zostało mi kilka brzoskwiń, po szale zakupowym, a drożdżówka zawsze u mnie pójdzie. Bardzo dobra, super rośnie, dzięki bułce tartej nie nasiąka sokiem z owoców, świetnie się przechowuje. Doskonale się sprawdza jako śniadanie do kawki...

Składniki:
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 275 g mąki
  • 25 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 6 sztuk śliwek, moreli itp
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

Mleko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru pudru. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozetrzeć w misce z mąką i 40 g cukru pudru na okruszki. Dodać jajko, sól i drożdże. Wyrobić miękkie elastyczne ciasto ( moje cały czas lekko się kleiło do ręki). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, do podwojenia objętości. Foremkę o wymiarach 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć na wysypaną mąką stolnicę, chwilkę pozagniatać, po czym rozwałkować i wyłożyć dno brytfanki, robiąc wyższe brzegi. Resztę cukru pudru wymieszać z cynamonem. Ciasto posypać bułką tartą i połową cukru, Ułożyć przekrojone na pół owoce, cięciem do ciasta. Posypać pozostałym cukrem z cynamonem. Odstawić na około 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić ciasto i piec około 40 minut.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz