Wspaniały sposób na przygotowanie schabu. Genialne mięsko i sos o bogatym kawowym smaku. Danie idealne dla mniejszych i większych kawoszy. Rozpływa się w ustach. Najlepiej i smakuje z razowym pieczywem, albo z samymi pomidorkami...
Składniki:
- 70-80 dag schabu bez kości
- 2 średnie czerwone cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 10 dag masła
- 1 płaska łyżka mąki
- 1/2 szklanki mocnej kawy lekko osłodzonej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni roztapiamy masło i na sporym ogniu obsmażamy mięso, po czym zdejmujemy go z patelni. Na pozostały tłuszcz wkładamy cebulę i czosnek i szklimy. Następnie wsypujemy mąkę i zasmażamy. Dodajemy 1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy i dolewamy kolejne pół szklanki wody oraz kawę. Do sosu wkładamy mięso i dusimy około godziny na wolnym ogniu( jak chcemy więcej sosu, to przez część czasu pod przykryciem). Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Podajemy z ryżem lub z pieczywem.
Smacznego.
Ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńMam smaka na to danie, na pewno wypróbuję przepis! ;)
OdpowiedzUsuń