Kategorie

sobota, 1 czerwca 2013

Schab w czarnej kawie



Wspaniały sposób na przygotowanie schabu. Genialne mięsko i sos o bogatym kawowym smaku. Danie idealne dla mniejszych i większych kawoszy. Rozpływa się w ustach. Najlepiej i smakuje z razowym pieczywem, albo z samymi pomidorkami...

Składniki:
  • 70-80 dag schabu bez kości
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 dag masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mocnej kawy lekko osłodzonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni roztapiamy masło i na sporym ogniu obsmażamy mięso, po czym zdejmujemy go z patelni. Na pozostały tłuszcz wkładamy cebulę i czosnek i szklimy. Następnie wsypujemy mąkę i zasmażamy. Dodajemy 1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy i dolewamy kolejne pół szklanki wody oraz kawę. Do sosu wkładamy mięso i dusimy około godziny na wolnym ogniu( jak chcemy więcej sosu, to przez część czasu pod przykryciem). Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Podajemy z ryżem lub z pieczywem.

Smacznego.



2 komentarze: