Przepyszne babeczki łączące w sobie pół kruche ciasto kakaowe, boski orang curd i rabarbar w karmelu. Połączenie idealne. Mogła bym się nimi zjadać bez końca. Ciasto z tej porcji starczyło mi na 12 babeczek słusznych rozmiarów. Na samo wspomnienie o nich się oblizuję.Przepisu na nadzienie nie kopiowałam z poprzedniego posta, myślę, że odnośnik spokojnie wystarczy.
Składniki:
ciasto:
- 235 g mąki
- 15g kakao
- 7 dag masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki jogurtu
- 75 g cukru
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- orange curd (można zastąpić budyniem)
- 150 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 30 ml wody
Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy drobno pokrojone masło oraz cukier i siekamy razem. Następnie robimy zagłębienie w mące. Wlewamy do niego roztrzepane widelcem jajko z jogurtem, aromatem i szczyptą soli. Jeszcze chwilę siekamy, po czym zagniatamy szybko ciasto. Odstawiamy go na około 1/2 godziny do lodówki owinięte w folię spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując mąką na grubość około 3 mm, wycinamy okręgi i wylepiamy nimi foremki. W każdej foremce układamy folię aluminiową i obciążamy ciasto np. groszkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dokładnie studzimy na kratce. Zimne foremki z ciasta napełniamy orang curdem. Rabarbar kroimy w grube plasterki. Na teflonowej patelni lub w garnczku o grubym dnie rozpuszczamy cukier z wodą i podgrzewamy do wytworzenia się karmelu. Wrzucamy rabarbar i mieszając delikatnie obtaczamy go w nim. Jeżeli puści dużo soku to zdejmujemy go jak jest miękki, a karmel ponownie odparowujemy. Gotowy zdejmujemy z ognia i szybko mieszamy z rabarbarem. Układamy na gotowych babeczkach.
Smacznego.
taka tartaletka.. <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:)
takie kruche babeczki kojarzą mi się z wakacjami! zawsze je wtedy zjadam z owocami :)
OdpowiedzUsuń