Kategorie

wtorek, 4 czerwca 2013

Świderki z paluszkami krabowymi i pieczarkami



Nie byłam przekonana do paluszków krabowych. Do tej pory tylko kilka razy spotkałam się z nimi w sałatkach i nie  były to najlepsze spotkania. Dziś jednak zmieniłam co do nich zdanie. Obiad wyszedł pyszny. Najadły by się nim spokojnie 4 głodne osoby. No i dodatek pietruszki, od serca, to podstawa.

Składniki:
  • 40 dag makaronu
  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka (lub mała zwykła cebula)
  • 25 dag pieczarek
  • pół pęczka drobno posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka ( 250ml)
  • sól
  • pieprz
 Wykonanie:

Stawiamy wodę na makaron. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy, wcześniej obrane lub dokładnie umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, solimy i smażymy kilka minut. Następnie posypujemy ich mąką, dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem. Dokładamy pokrojone paluszki i pietruszkę. Dolewamy dwie łyżki wody z gotującego się makaronu i wszystko doprawiamy pieprzem. Dusimy kilka minut. Odlewamy makaron kiedy jest al dente. Podajemy makaron polany sosem, lub mieszamy wszytko razem na patelni.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz