Nie byłam przekonana do paluszków krabowych. Do tej pory tylko kilka razy spotkałam się z nimi w sałatkach i nie były to najlepsze spotkania. Dziś jednak zmieniłam co do nich zdanie. Obiad wyszedł pyszny. Najadły by się nim spokojnie 4 głodne osoby. No i dodatek pietruszki, od serca, to podstawa.
Składniki:
- 40 dag makaronu
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- 2 łyżki masła
- 1 szalotka (lub mała zwykła cebula)
- 25 dag pieczarek
- pół pęczka drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka ( 250ml)
- sól
- pieprz
Stawiamy wodę na makaron. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy, wcześniej obrane lub dokładnie umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, solimy i smażymy kilka minut. Następnie posypujemy ich mąką, dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem. Dokładamy pokrojone paluszki i pietruszkę. Dolewamy dwie łyżki wody z gotującego się makaronu i wszystko doprawiamy pieprzem. Dusimy kilka minut. Odlewamy makaron kiedy jest al dente. Podajemy makaron polany sosem, lub mieszamy wszytko razem na patelni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz