Wszyscy szaleją z truskawkami, a mnie naszło na brzoskwinie czy inne morele. Bardzo smacznie się to skończyło. Najgorszą częścią zabawy było obieranie ze skórki i przepoławianie owoców, ale miałam doskonałą pomoc w postaci taty. Ja dodatkowo użyłam wiśni z nalewki które trzymam sobie w słoiczku właśnie na takie okazje. Bardzo dobre bez problematyczne ciasto.
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczyptę soli
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 25 g mąki
- 50 g migdałów mielonych
- skórka z 1 cytryny
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki mleka
- 400 g moreli z puszki (lub świeżych moreli, brzoskwiń czy nektarynek)
- 40 g wydrylowanych wiśni (świeże lub z kompotu)
- 2 łyżki dżemu, u mnie czekośliwka
Wykonanie:
Mąkę z solą i masłem dokładnie siekamy. Dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę i schładzamy około 30 minut w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Jeżeli nie mamy formy do tarty to spokojnie możemy wziąć tortownicę o średnicy 25 cm, dno wykładamy wtedy papierem, a boki smarujemy tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę. Smarujemy dżemem. Morele z puszki odsączamy z zalewy, świeże obieramy i kroimy na połówki, wyciągamy pestki. W środek każdej brzoskwini wkładamy wiśnię. Owoce układamy równo na przygotowanym spodzie przekrojoną stroną do dołu. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka, mąkę wymieszaną z migdałami i cynamonem, skórkę cytrynową i mleko. Wszystko dobrze mieszamy. Masę wykładamy na owoce, wyrównujemy. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut do złotego koloru.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz