Wypiek powstały na bazie przepisu stąd, które zdecydowanie lepiej wyszło mi w formie jednego ciasta niż magdalenek. Doskonałym dodatkiem do niego okazał się pomysł Miśka z bananami i bitą śmietaną. Całkiem szybkie i bardzo smaczne ciacho nam wyszło.Mocno czekoladowe z dobrze wyczuwalną nutą pomarańczy idealnie złagodzone bananami i masą śmietanową. Ge-nial-ne!!
Składniki:
- 100g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- skórka z 1 pomarańczy
- 90 g cukru
- 70 g gorzkiej czekolady
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g kakao w proszku
- szczypta soli
- 200g śmietany kremówki 30%
- śmietan-fix
- 1/2 laska wanilii ( same ziarenka)
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 banany
- 100 g czekolady mlecznej
- margaryna i mąka do wysypania formy
Nastawiany piekarnik na 190 stopni. Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy na dnie papierem, a boki smarujemy margaryną i wysypujemy mąką.
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę gorzką rozpuszczamy na parze i lekko studzimy. Make przesiewamy i łączymy z kakao oraz z proszkiem do pieczenia.Jajka ucieramy z miodem i cukrem. Następnie dosypujemy mąkę, dolewamy czekoladę, margarynę oraz dosypujemy skórkę i mieszamy do połączenia składników (np.mikserem na najniższych obrotach). Powstałe ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy i pieczmy około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na dwie części. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem, cukrem pudrem i ziarnami z wanilii. Mieszamy z połową banana startego na grubej tarcze. Resztę bananów kroimy na plasterki. Układamy na cieście warstwę bananów, na to bitą śmietanę i kolejną warstwę bananów. Przykrywamy drugim blatem. Rozpuszczamy na parze mleczną czekoladę i roztopiona polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady do lodówki.
Smacznego.
Przepis brzmi pysznie, właśnie go robię... Ale ciasto mi nie urosło:( A zrobiłam wszystko tak jak jest napisane. Niemniej jednak na pewno będzie smakować świetnie :D
OdpowiedzUsuńI rzeczywiście było pyszne, polecam ;)
OdpowiedzUsuń