Bardzo smaczne, kolorowe wiosenne placuszki. Doskonałe w połączeniu z serkiem i pomidorkiem. Spokojnie można ich zrobić na mące pszennej pełnoziarnistej, czy orkiszowej. Doskonale zabijają głód na bardzo długi czas. Lekki i przyjemny obiad z dodatkiem orzeźwiającej mięty.
Składniki:
placuszki:
- pęczek szczypiorku
- duża czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 8 dużych łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 100 ml mleka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- pęczek rzodkiewki
- 250 g serka homogenizowanego (np.Emilka)
- kilka listków mięty
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pomidor
Szczypiorek drobno kroimy, solimy, mieszamy i odstawiamy. Paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odlewamy z zalewy. Szczypiorek odciskamy i dodajemy do warzyw. Jajka roztrzepujemy z mąką i dolewamy mleko do uzyskania konsystencji mocno gęstej śmietany. Zalewamy warzywa, solimy, pieprzymy i smażymy placuszki na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Rzodkiewki kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem, jogurtem, solą i posiekana miętą. Pomidorka kroimy na plasterki.
Smacznego.
Uwielbiam takie jedzenie!!!! A, że wszystkie składniki mam w domu to jutro pieczemy (bo ja piekę w piekarniku takie cuda albo na patelni bez oliwy).
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM!
Ja na malutkiej ilości oleju, ale chyba następne faktycznie w piekarniku zrobię... Smacznego :)
Usuń