Kategorie

wtorek, 5 listopada 2013

Ciasto bananowe


Wspaniałe i łatwe ciacho dla amatorów piekarnika. Idealnie sprawdza się zarówno w formie ciasta jak i babeczek. Podobno długo zachowuje wilgoć i świeżość, nie wiem, nie dane mi było sprawdzić. Myślę że następnym razem dodam trochę miodu.

Składniki:

  • 110 ml oleju
  • 110 g białego cukru
  • 110 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść posiekanych orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
Wykonanie:

Banany rozgniatamy widelcem i odstawiamy na chwilę na bok. Obydwa rodzaje cukru miksujemy z olejem. Dodajemy do nich jajka i połowę mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy banany i resztę mąki. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki i dokładnie mieszamy. 
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12 cm. wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Smacznego.


1 komentarz: