Wspaniałe i łatwe ciacho dla amatorów piekarnika. Idealnie sprawdza się zarówno w formie ciasta jak i babeczek. Podobno długo zachowuje wilgoć i świeżość, nie wiem, nie dane mi było sprawdzić. Myślę że następnym razem dodam trochę miodu.
Składniki:
- 110 ml oleju
- 110 g białego cukru
- 110 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 3 mocno dojrzałe banany
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść posiekanych orzechów
- 2 łyżki rodzynek
Wykonanie:
Banany rozgniatamy widelcem i odstawiamy na chwilę na bok. Obydwa rodzaje cukru miksujemy z olejem. Dodajemy do nich jajka i połowę mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy banany i resztę mąki. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12 cm. wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Smacznego.
Piękne Ci wyszło :D
OdpowiedzUsuń