Kategorie

niedziela, 14 kwietnia 2013

Babeczki migdałowe



Uwielbiam kruche ciasto i wszelkie małe formy słodkości. migdały w połączeniu z cappuccino to po prostu rewelacja. Zrobione przy okazji robienia mazurków świątecznych, jakoś tak cichcem pomiędzy jednym wypiekiem, a kolejnym. Szkoda tylko że zrobiłam tak mało, bo szybciutko znikały.

Składniki:

babeczki:
  • 400g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki rozpuszczalnego kakao dla dzieci
nadzienie:
  • 4 białka
  • 200g mielonych migdałów
  •  160 g cukru pudru
  • 40 g cappuccino w proszku ( u mnie waniliowe)
Wykonanie:

Do miski kroimy drobno masło, dodajemy resztę składników na kruche ciasto i szybko zagniatamy w kulkę. Chowamy do folii i siup do lodóweczki na minimum godzinkę. Po schłodzeniu wylepiamy ciastem wysmarowane tłuszczem foremki na tarteletki i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 minut. W między czasie robimy nadzienie. Białka ubijamy  następnie, ubijając dalej dodając cukier, kawę i migdały. Wyjmujemy spody z piekarnika, nakładamy nadzienie i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.  Wyjmujemy, studzimy i gotowe.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz