Kategorie

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Placuszki z warzywami



Bardzo smaczne, kolorowe wiosenne placuszki. Doskonałe w połączeniu z serkiem i pomidorkiem. Spokojnie można ich zrobić na mące pszennej pełnoziarnistej, czy orkiszowej. Doskonale zabijają głód na  bardzo długi czas. Lekki i przyjemny obiad z dodatkiem orzeźwiającej mięty.

Składniki:

placuszki:
  • pęczek szczypiorku
  • duża czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 8 dużych łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
 dodatki:
  • pęczek rzodkiewki
  • 250 g serka homogenizowanego (np.Emilka)
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pomidor
 Wykonanie:

Szczypiorek drobno kroimy, solimy, mieszamy i odstawiamy. Paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odlewamy z zalewy. Szczypiorek odciskamy i dodajemy do warzyw. Jajka roztrzepujemy z mąką i dolewamy mleko do uzyskania konsystencji mocno gęstej śmietany. Zalewamy warzywa, solimy, pieprzymy i smażymy placuszki na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Rzodkiewki kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem, jogurtem, solą i posiekana miętą. Pomidorka kroimy  na plasterki.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie jedzenie!!!! A, że wszystkie składniki mam w domu to jutro pieczemy (bo ja piekę w piekarniku takie cuda albo na patelni bez oliwy).
    POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na malutkiej ilości oleju, ale chyba następne faktycznie w piekarniku zrobię... Smacznego :)

      Usuń