Kategorie

poniedziałek, 22 lipca 2013

Piegus morelowy


Dość ciekawy smaczny piegusek. Kolejne łatwe, miłe i przyjemne wykorzystanie sezonowych owoców. Wychodzi strasznie wysokie, więc już wiem że następnym razem dam większą blaszkę i jeszcze więcej owoców. Albo go przetnę i przełożę jakąś smaczną masą lub konfiturką.

Składniki:
  • 8-10 moreli (mogą być brzoskwinie z puszki)
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mielonego maku
  • 150 ml mleka
  • tłuszcz do formy
Wykonanie:

Masło, cukier puder i sól ubijamy na kremową, puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i nadal ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy połowę mleka, wsypujemy mak i dolewamy resztę mleka. Ubijamy nadal do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm. smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej gotowe ciasto. Na wierzchu układamy połówki moreli wypukłością do dołu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około godzinki do suchego patyczka.Po upieczeniu studzimy na kratce.

 Smacznego.


1 komentarz: