Kategorie

sobota, 17 sierpnia 2013

Tutti - Frutti


Wspaniałe i banalnie wręcz proste ciasto, do którego pasuje dosłownie każdy owoc (stąd też nazwa), a kombinacji można wypróbować tyle ile tylko podsunąć nam może wyobraźnia. Jest niesamowicie smaczne i lekkie, praktycznie rozpływa się w ustach. Ot takie sobie szybkie cudo na poprawę humoru.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • dowolne owoce (u nas brzoskwinie z jeżynami)
Wykonanie:

Z żółtek, 1/2 szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i margaryny zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na trzy części.  Dwie z nich chowamy do zamrażarki a jedną na chwilę do lodówki. Po około godzinie możemy działać dalej. Ciachem z lodówki wyklejamy dno blaszki o wymiarach 35x24, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na tym poukładać owocki (bardzo soczyste proponuję wcześniej obtoczyć w mące lub trochę odsączyć). Kolejno na owoce trzemy na tarce o dużych oczkach jeden z kawałków ciasta z zamrażarki. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Gotową pianką przykrywamy starte ciasto. Na wierzch ścieramy ostatni kawałek ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. (Ciasto sporo rośnie w trakcie pieczenia <nie cieszcie się - opada> więc proponuję środkowy poziom pieca.)

Smacznego.


1 komentarz:

  1. Pycha mam tez ten przepis....niebo w gębie...mniam mniam

    OdpowiedzUsuń