Kategorie

niedziela, 20 października 2013

Orzechowe aspirynki



Do zrobienia tych ciastek zabierałam się już od kilku miesięcy i nie mogłam się zebrać w sobie. Aż nadeszła ta chwila kiedy musiałam wymyślić jakąś smaczną, małą przekąskę na Miśkowe urodziny. W oryginale masa jest typową, maślaną masą kakaową do tortów, więc postanowiłam zastąpić ją czymś lepszym. Efekt końcowy jest bardzo zadowalający, wyszły wspaniałe malutkie ciasteczka. Idealne aspirynki na słodyczowego bóla.

Składniki:

Ciastko z pianką:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru
Krem orzechowy:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 230 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów
  • szczypta soli
Wykonanie:

Z mąki, margaryny i żółtek szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 2 godzinki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką na placek grubości 3-5 mm. i wycinamy kieliszkiem zgrabne krążki. Białko miksujemy razem z cukrem pudrem na gęsty lukier i smarujemy nim nasze ciasteczka (najwygodniej jest wąskim pędzelkiem). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7 minut. Pianka na ciastkach ma pozostać biała. 

Białka mieszamy z cukrem na parze do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru, pilnując temperatury, coby nam jajecznica nie wyszła. Najwygodniej sprawdzić między palcami czy cukier nam się rozpuścił, gdy to nastąpi ściągamy nasze białka z ognia i ubijamy mikserem na hiper sztywną pianę (około 10 minut). Zmieniamy końcówki miksera z mieszadeł na haki i cały czas mieszając dodajemy po małym kawałku miękkiego masła. Teraz uzbrajamy się w cierpliwość i cały czas mieszamy naszą masę. Podczas mieszania nasza masa się zważy, a przynajmniej będzie tak wyglądać. Nie przejmujemy się tym i mieszamy sobie spokojnie dalej. Gdy nasza masa z powrotem osiągnie piękną gładką konsystencję kremu dodajemy orzechy i przekładamy ciasteczka. (ciastka podczas składania radzę trzymać za boki, co by nam się pianka nie połamała bo to nie ładnie wygląda).

Smacznego.


1 komentarz:

  1. Bardzo fajne ciasteczka, uwielbiam wszystko, co orzechowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń