Kategorie

wtorek, 21 stycznia 2014

Owsiany chlebek bananowy



Jak tylko zobaczyłam na targu w sobotę mąkę owsianą wiedziałam że na dniach upiekę to ciasto. Wyszło bardzo dobre. Słodkie, wilgotne, lekko orzechowe z nutką owsianą. Genialne na śniadanie, a  z opiekacza po prostu powala. Poza tym nie wymaga użycia miksera. Robi się go ekspresowo, prawie jak dużą muffinkę :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 4 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki posikanych orzechów włoskich
Wykonanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon i mieszamy. Rozgniatamy banany. Do drugiej miski wbijamy jajka i rozkłócamy je z cukrem. Następnie dolewamy olej i dokładamy banany, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy 2/3 orzechów i mieszamy wszystko dokładnie łyżką. Keksówkę o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy resztą orzechów Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni i pieczemy około 45-55 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Smacznego.


1 komentarz: