Kategorie

środa, 20 sierpnia 2014

Ciasto z cukierkami lodowymi



Oryginalny przepis zakładał użycie landrynek miętowych, ale jak tylko go przeczytałam wiedziałam że u mnie będzie z moimi ukochanymi Ice Fresh. Lodowy smak nie jest co prawda dominujący w całym cieście, ale sama masa jest mocna. Polecam rozpuszczać cukierki w garnku o grubszym dnie, gdyż na początku nie bardzo dają się mieszać. Przepis stąd z moimi lekkimi zmianami.

Składniki:

biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa ice:
  • 150 g landrynek Ice Fresh
  • 1/4 szkl wody
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 i 1/2 szkl maleka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
masa śmietanowa:
  • 250 g śmietany 30%
  • galaretka agrestowa
dodatkowo:
  • 200 g herbatników
  • 75 g startej mlecznej czekolady
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na piane. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, ja mieszałam na najniższych obrotach miksera. Wylewamy masę do brytfanki i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy na kratce.
Landrynki wkładamy do garnczka, zalewamy wodą i rozpuszczamy do powstania syropu. W 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i dolewamy syrop cukierkowy. Dokładnie mieszamy, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę po czym dodajemy do niego po łyżce budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
 Na tym układamy herbatniki jeden obok drugiego.
Galaretkę zalewamy niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki) i odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę lekko podgrzewamy na parze, albo w mikrofali ( około 15-20 sekund). Dodajemy do niej łyżkę śmietany, dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę śmietany i ponownie mieszamy. Następnie dolewamy ją do reszty ubitej śmietanki. Delikatnie mieszamy i wykładamy na herbatniki. 
Wierzch dekorujemy startą czekoladą i chowamy na około 2 godziny do lodówki. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz