Jakiś czas temu Miśko przyniósł do domu olbrzymią puszkę ananasów, coś około 3 kg. Pierwsze co przyszło mi na myśl, do czego by ich wykorzystać, to sernik na zimno. Miało być oryginalnie, a okazało się że nie byłam pierwsza z takim pomysłem. Dzięki temu miałam ten super przepis którym mogłam się podeprzeć. Sernik wyszedł obłędny. Dzięki dodatkowi cytryny jest lekko winny. Doskonały na gorące letnie dni.
Składniki:
- 250g herbatników czekoladowych
- 125 g masła
- 1 kg serka homogenizowanego, lub twarogu trzykrotnie mielonego
- 300 g śmietany 30%
- puszka ananasów
- 200 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 9 łyżek żelatyny ( około 23 g) + 3 łyżki do galaretki na wierzch
Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a na bokach folią spożywczą. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy mocno dociskając.
Żelatynę zalewamy 200 ml wody, mieszamy i odstawiamy do namoknięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ananasy odlewamy z zalewy (zalewę zostawiamy do galaretki na wierzch - w mojej kuchni nic się nie marnuje) i rozdrabniamy na pure. Miksujemy ze sobą ser, ananasowe pure i cukier następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy do niej dwie łyżki masy serowej i po dokładnym wymieszaniu przelewamy to do reszty i mieszamy. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na przygotowany spód i na sybir do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wylewamy na wierzch galaretkę przygotowaną z soku z ananasów, dopełnionego wodą do objętości 300 ml, podgrzanego i wymieszanego z 3 łyżkami żelatyny. Wszystko chłodzimy około 3-4 godzin.
Smacznego.
a po co ta cytryna? kiedy ją dodać? sok z cytryny dodać do soku z ananasa? a pomysł na sernik świetny, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za czujność. Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu i wszystko robię troszkę za szybko. Przepis już poprawiłam :)
Usuń