Kategorie

poniedziałek, 2 września 2013

Muffiny z czekoladą


Każdy z nas czasami tak ma, że nie wszystko się udaje. Ja miałam tak ostatnio z kilkoma już przepisami. Doskonałą odskocznią od nie powodzeń kulinarnych są muffiny wszelakie. Jest to wypiek idealny na takie okazje, nie ma opcji żeby coś nie wyszło. Te dodatkowo na poprawę humoru posiadają kawałki czekolady i przepyszny szybki i łatwy krem. Muffinki mają wiele zalet, ale dla mnie liczy się jeszcze to że robi się je naprawdę szybko, brudząc minimum rzeczy, no i wszystkim smakują :)

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 25 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 300 g serka homogenizowanego (np. Emilka)
Wykonanie:

Siekamy na drobne kawałki 100 g czekolady. Mieszamy ją w misce z pozostałymi suchymi składnikami czyli: mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, wiórkami kokosowymi, migdałami i solą. W osobnym naczyniu mieszamy na przykład widelcem mokre składniki: mleko, jajka i olej. Wlewamy mokre do suchych i mieszając łączymy składniki. Na blaszce ustawiamy 12 foremek na muffinki i równomiernie wypełnimy je gotową masą (masa będzie dość rzadka i klejąca, nie przejmujmy się dużą ilością ciasta w formach, nie rosną zbyt wielkie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy na parze i dokładnie mieszamy z serkiem (Emilka jest dość kwaśna więc ja dosładzałam krem cukrem pudrem - 2 łyżki). Tak przygotowanym kremem dekorujemy wierzch muffinów i odstawiamy do lodówki. 

Smacznego. 


2 komentarze: