Kategorie

czwartek, 2 stycznia 2014

Bułeczki kapuściane


Bardzo dobre, puchate bułeczki. Doskonałe same i jako dodatek np. do barszczyku. Spokojnie zachowują świeżość do następnego dnia. Farsz kapuściany jest przepyszny. Godne polecenia. Jeżeli nie macie maku można ich tylko posmarować jajkiem i wyjdą równie ładne. Coś czuję, ze pojawią się na następnej imprezce domowej w większej ilości, mniejszych sztuk :)

Składniki:

ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
farsz:
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • 15 dag boczku
  • sól
  • pieprz
  • kminek (jeżeli nie było w kapuście)
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • mak do posypania
Wykonanie:

Do miseczki wlewamy letnie mleko. Kruszymy do niego drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy wszystko się rozpuści dodajemy dwie łyżki mąki, ponownie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie przesiewamy sobie do sporej miski resztę mąki i dodajemy do niej sól. Następnie wbijamy jajko i wlewamy olej. Dodajemy nasze wyrośnięte drożdże i mieszamy. Dolewając stopniowo letnią wodę zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie kroimy drobno cebulkę i boczek i przesmażamy razem na złoty kolor. Kapustę siekamy, dodajemy do cebulki z boczkiem i smażymy do zmięknięcia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem, pamiętając o tym że ciasto złagodzi nam smak farszu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy nasze ciasto jest pięknie wyrośnięte zagniatamy do ponownie i dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy na nieduży okrąg, na środku nakładamy farsz (około 2 łyżek). Składamy w kopertkę i zaklejamy brzegi, powinien nam wyjść mniej więcej kwadrat. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, według przepisu około 25 minut, u mnie wystarczyło 15, do złotego koloru. Studzimy na kratce.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Smaczne takie bułeczki.. mozna zrobic tez z soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z soczewicą powiadasz... już mi się podoba :)

      Usuń