Kategorie

poniedziałek, 6 maja 2013

Morska pianka


Tyle osób bierze udział w różnych akcjach kulinarnych, że i na mnie przyszła pora. Dzięki temu nadarzyła się idealna okazja na wykorzystanie nowych galaretek proponowanych przez firmę Winiary, a mianowicie "Pina Colada" i "Blue Curacao". Zdobyłam się tez w sobie na zrobienie pianki i to na dodatek niebieskiej. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Miśko jak i reszta rodziny są zachwyceni.

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Serek:
  • 500g serka homogenizowanego (np. Emilka)
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 galaretka "Pina Colada" Winiary
Pianka:
  • 4 białka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 galaretka "Blue Curacao" Winiary
Wykonanie:

Nagrzewamy piecyk do 175 stopni. Blaszkę o wymiarach 25x36 wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Delikatnie mieszamy całość z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wlewamy wszystko do przygotowanej blaszki i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopcik studzimy na kratce.

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml. wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy serek i galaretkę "Pina Colada". Gotową masę wykładamy równiutko na ostudzony biszkopt i wysyłamy na banicję do lodówki.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Wlewamy ostrożnie tężejącą galaretkę "Blue Curacao" i bardzo delikatnie acz dokładnie mieszamy. Całość rozprowadzamy na wymarzniętym biszkopcie z serkiem i z powrotem zsyłamy na banicję, tym razem na dłużej, aż całość się ładnie zetnie.

Smacznego.



1 komentarz: