wtorek, 21 maja 2013

Śnieżne ciasto



Na pierwszy ogień ze stu przepisów biorących udział w akcji z okazji Światowego Dnia Pieczenia poszło śnieżne ciasto - poziom 51. Bardzo mnie zaciekawiło gdyż jego bazą jest ryż gotowany na mleku, czyli coś co mogę razem z Miśkiem jeść w ilościach hurtowych. Nie doczytałam niestety, że przepisy można modyfikować, a szkoda. Dała bym zdecydowanie mniej margaryny do wykonania spodu, może nawet o połowę. Rodzinka była jednak zachwycona taką wersją.

Składniki:

ciasto:
  • 250 g rozdrobnionych herbatników
  • 200 g margaryny
  • aromat waniliowy
 masa:
  • 10 g margaryny
  • 100 g ryżu
  • 0,2 l wody
  • 0,6 l mleka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 0,2 l śmietany 30%
  • 20 g żelatyny
 przybranie:
  • 250 g śmietany 30%
  • śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:

Rozkruszone herbatniki mieszamy z miękką margaryną i aromatem waniliowym i powstałą masą wylepiamy spód tortownicy 21 cm. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia.
Margarynę rozpuszczamy i wsypujemy ryż. Gdy zrobi się przezroczysty zalewamy go 500 ml mleka i wodą. Gotujemy na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić pod koniec gotowania. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i cukier, mieszamy. Studzimy. W pozostałych 100 ml wody namaczamy żelatynę, a gdy nasiąknie podgrzewamy, nie zagotowując i mieszamy do rozpuszczenia. Ubijamy śmietanę i mieszamy z ryżem oraz  mlekiem z żelatyna. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód.
 Ubijamy śmietankę z fixem i cukrem na sztywno. Przekładamy do wokra z dekoracyjna końcówką i ozdabiamy nasze ciacho.

Smacznego.





8 komentarzy:

  1. Ryż na mleku? Chyba musiałabym od razu zrobić z podwójnej porcji, bo jedną by mi dzieci pochłonęły jeszcze ciepłą :)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wykorzystałam okazje, że Misko w pracy, bo też by ciężko było :))

      Usuń
  2. a co z wiórkami? dajemy je razem z ryżem czy na samym końcu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie... Już poprawiłam przepis :) Wiórki dodajemy do ciepłego ryżu. Dzięki za uwagę:))

      Usuń