Kategorie

środa, 1 maja 2013

Wieprzowina w sosie chrzanowym


Genialny pomysł na smaczny, lekko ostry obiadek. Szczególnie trafić powinien do tych zabieganych bo nie zajmuje wiele czasu. Skoro nie mamy czasu by w pełni cieszyć się życiem uradujmy chociaż swoje podniebienia.

Składniki:
  • 1/2 kg wieprzowiny szynki, łopatki lub schabu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 3 łyżki chrzanu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Wykonanie:

 Mięso kroimy w plastry około 1 cm. grubości, oprószamy pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez chwilkę z obu stron. W małym rondelku na maśle przesmażamy mąkę, a następnie dodajemy bulion i śmietanę. Dusimy całość aż sosik zgęstnieje. Dodajemy chrzan, mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem (nie wiem dlaczego ale mnie porobiły się grudy z mąki, nic się jednak nie stało, można przecież spokojnie sosik przetrzeć przez sito by był gładziutki). Mięsko podajemy polane sosikiem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz