Kategorie

czwartek, 14 listopada 2013

Ptysie


Nareszcie trafiłam na przepis idealny. Podchodziłam już do ciasta parzonego wielokrotnie z różnym skutkiem, w tym przepisie zaintrygowało mnie mleko. Ptysie wychodzą suchutkie i puste w środku, wspaniale rosną. Podejrzewam że wyszły by chyba każdemu.

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 50 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
Wykonanie:

Mąki przesiewamy. Mleko razem z wodą i masłem zagotowujemy i dodajemy do nich mąki. Energicznie mieszając trzymamy całość chwilę na ogniu. Odstawiamy by trochę przestygło. Następnie dodajemy szczyptę soli i ucierając mikserem dodajemy kolejno po jajku. Gotową masę pakujemy w szprycę i wyciskamy zgrabne ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni lub bez termoobiegu w 200 stopniach przez 25-30 minut (jak będą złociutkie, suche i puste w środku to wyciągamy).
Małe ptysie świetnie nadają się do nadziewania budyniem jak pączki, większe możemy przekrawać i podawać na przykład z bitą śmietaną i owocami.

Smacznego.


3 komentarze:

  1. Ja jeszcze nie odważyłam się zrobic ptysi (dotychczasowe próby nie wyszpadły najlepiej) Zachęciłaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie mogę polecić ten przepis. Pierwsze ptysie które tak dobrze mi wyschły i nie łapią wilgoci.

      Usuń