Kategorie

piątek, 31 maja 2013

Paluchy z serem



Paluchy które królują ostatnio u mnie w domu. Ciasto jest boskie w smaku. Robiłam już kilka wariacji tego przepisu i zawsze wychodzi pysznie. Pięknie wyrośnięte, kruche, idealne. Wspaniałe do wieczornego piwka, albo winka na tarasie. Coś czuje że dziś będą kolejne...

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka + 1 jajko do smarowania
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g sera blue
  • około 75-100g sera żółtego do posypania
Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy żeby podrosło. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione ostudzone masło, sól, jajka i drobno pokruszony ser. Wlewamy drożdże i wyrabiany gładkie ciasto, powinno być dość twarde i nie kleić się do rąk (jak by było za luźne można dosypać 1-2  płaskie łyżki mąki). Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Po rośnięciu zagnieść jeszcze raz. Urywać małe kawałki( ja urywałam około 35-40g). Rozwałkować rękami, na delikatnie podsypanej mąka stolnicy, na paluszki długości około 30 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Każdy paluszek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać serem. Piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut, do zezłocenia.

Smacznego.


Jajka faszerowane kukurydzą



Podobno ile gospodyń tyle przepisów na faszerowane jajka. Coś w tym jest. U mnie jest to obowiązkowy dodatek na każdej imprezce. Ten wariant jest bardzo smaczny. Można je przygotować z łagodną musztardą i wtedy doskonale czuć kukurydzę, lub z ostrzejszą i wtedy są bardziej serowe w smaku. Znikają ekspresem.

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 50 g startego żółtego sera
  • 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól 
  • pieprz
  • 2-3 rzodkiewki
Wykonanie:

Jajka obieramy, kroimy na połówki i wyciągamy żółtka. Białka odkładamy, a żółtka rozcieramy na gładką masę. Szczypiorek siekamy. Żółtka łączymy z serem, kukurydzą i szczypiorkiem, po czym dodajemy musztardę, jogurt i majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowy farsz nakładamy do białek. Przybieramy pokrojoną w cieniutkie plasterki rzodkiewka.

Smacznego.


czwartek, 30 maja 2013

Rogaliki z migdałami


Bardzo dobre rogaliki z przepysznym nadzieniem. Mięciutkie i delikatne w smaku. Doskonałe do popołudniowej herbatki, najlepiej w większym gronie, bo wychodzi ich sporo (mnie dziś wyszło 64 rogaliki). Spokojnie mogą poleżeć kilka dni, tylko kto da radę się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich...

Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 3 jajka
  • 20 g drożdży
  • 250 g margaryny
  • 5 łyżek śmietany
  • szczypta soli
  • 64 g cukru waniliowego (2 duże opakowania)
nadzienie:
  • 200g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100g żurawiny suszonej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

Składniki nadzienia mieszamy i odstawiamy. Na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy ją z margaryną. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym, po czym dodajemy do nich jajka i śmietanę. Mieszaninę wlewamy do zrobionego w mące wgłębienia, solimy i zarabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości około 3 mm. Kroimy go na 8 trójkątów, na szerszym końcu każdego trójkąta nakładamy nadzienie i zwijamy. Formujemy rogaliki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 10-12 minut, do zezłocenia, w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.