Kategorie

środa, 20 marca 2013

Krajanka jabłkowa


Po kilku podejściach do średniej jakości szarlotek trafiłam na wyśmienite i banalne w przygotowaniu ciacho. Prawdziwa gratka dla amatorów jabłek. Jeśli komuś by się chciało to można zrobić własny budyń (wtedy jest jeszcze lepsze). Polecam.

Składniki:
  • 50 dkg mąki
  • 27 dkg masła lub margaryny
  • 20 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 5-6 jabłek
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Z połowy mąki, 12 dkg tłuszczu, 7 dkg cukru i jednego jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagnieść w drugie ciasto i schować je do zamrażarki. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i zostawić do przestygnięcia( można dobrze ciepły wykładać na ciasto). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pociąć w plasterki. Formę o wymiarach 28x35cm. wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem z lodówki. Podpiec 10 miniut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Na upieczony placek wyłożyć budyń, następnie poukładać plasterki jabłek. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce ciasto z zamrażarki. Piec 35 minut w 200 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz