Kategorie

poniedziałek, 18 marca 2013

Ostry kurczak na butelce



Wspaniała klasyka kurczaka. Zawsze soczysty i bardzo aromatyczny.  Jest wręcz banalny w przygotowaniu i nie wymaga wcześniejszego marynowania.

Składniki:
  • 1 kurczak około 1 1/2 kg
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżki chili
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/2 butelki jasnego piwa
  • oliwa z oliwek
  • dodatkowo sól i pieprz
Wykonanie:

Przed przystąpieniem do pracy kurczaka musimy dokładnie umyć, osuszyć i pozbawić go kuperka oraz szyi.  Środek naszego ptaszka solimy i pieprzymy. W miseczce przygotowujemy sobie pastę z wszystkich przypraw podlewanych oliwą. Tak przygotowaną "marynatką" nacieramy dokładnie całego kurczaczka i nabijamy na wypełnioną wodą butelkę (najlepiej sprawdzają się buteleczki po piwkach). Umieszczamy naszego ptaszka w naczyniu żaroodpornym wypełnionym do 2 cm. wodą i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 2 godziny polewając kurczaka co jakiś czas (średnio co pół godziny) jasnym piwem. Jeśli ktoś lubi gdy skórka jest chrupiąca to na ostatnie pół godzinki pieczenia włączamy termoobieg. Po wyłożeniu porcji na talerze kurczaczka polewamy jeszcze wytworzonym podczas pieczenia sosikiem z naczynia.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz